Qui no ha notat a la seva butxaca la pujada dels preus de la gasolina? La solució més directa a aquesta pujada de preus podria ser agafar menys el cotxe. Però les alternatives per a desplaçar-se no sempre són les més eficaces. El transport públic no sol funcionar com hauria de fer-ho i no tothom té aquesta possibilitat.
Si tot i la pujada del preu del gasoil, vosaltres us seguiu decantant pel vehicle particular, sigui per comoditat o per obligació, nosaltres us portem la solució. Continueu llegint si voleu conèixer tots els consells que podeu aplicar fàcilment per tal que el consum de carburant del vostre vehicle sigui el menor possible.

 

Porta marxes llargues

No adequar les marxes del cotxe a la conducció pot provocar que el motor estigui molt revolucionat i el consum de benzina es dispari.

Però què vol dir que el cotxe estigui molt revolucionat?
En teoria, en un motor de cotxe dièsel s’aconsella canviar de marxa entre les 1.500 i 2.500 rpm. Però en cas que el cotxe sigui de gasolina, el moment òptim se situaria entre les 2.000 i 2.500 rpm.

Entre el 30 i el 50% de la despesa de combustible d’un vehicle depèn de la manera de conduir del propietari.

Normalment, el motor d’un cotxe revolucionat també sol fer un soroll bastant significatiu. De manera que si el teu cotxe no té un compta-revolucions, també et pots guiar per aquest senyal.

 

Anticipa’t

Conduir anticipant-se a les accions i les circumstàncies de la carretera contribuirà a fer que evitis les frenades i acceleracions brusques i condueixis d’una manera molt més eficient.

Vols saber com fer-ho? Et mostrem els passos d’una manera molt senzilla.

Infografia

Font: Petrolis Independents

 

Porta un equipatge lleuger

El pes dels objectes i dels ocupants d’un vehicle també influeixen en el consum de manera significativa, sobretot al moment d’arrencar o accelerar. De la mateixa manera, també és important evitar transportar objectes a l’exterior del vehicle si no és estrictament necessari, ja que la fricció amb l’aire pot provocar que augmenti el consum de combustible.

  • Un bon consell és evitar emmagatzemar aquells objectes pesants i que ja no utilitzis. A continuació te’n donem alguns exemples.
  • Graella o objecte de càrrega.
  • Llantes velles.
  • Caixa d’eines de manteniment puntual del vehicle.
  • Objectes que has de transportar a un lloc, però mai trobes el moment de fer-ho.
  • Portaesquís.

 

Tingues els neumàtics a una pressió adequada

El bon estat i manteniment del vehicle també tindrà una influència directa en el seu consum de benzina. Els neumàtics, per exemple, s’han de portar a la pressió que indica el fabricant i adaptar-los a les condicions climàtiques i el pes que porta el vehicle.

T’imagines el perquè? Si no portes els neumàtics correctament inflats, la resistència al rodament serà major i el teu vehicle consumirà més. Per ser més precisos, si condueixes amb una pressió de 0,5 bars inferior a la correcta, el consum augmentarà un 2% en àrees urbanes i un 4% en àrees interurbanes.

 

Planifica la teva ruta

Un viatge ben planificat et permetrà arribar a la teva destinació d’una manera ràpida, fàcil i més segura, la qual cosa et facilitarà l’estalvi de combustible.

Allargar 10 minuts un viatge d’una hora pot provocar un augment del consum de gasolina o gasoil fins a un 14%.

De la mateixa manera, és important que coneguis les rutes per les quals circules habitualment, aprenguis la sincronització dels seus semàfors i, a vegades, optis per una ruta més llarga en la qual t’estalviïs un embús.

Tenir un navegador instal·lat al cotxe facilita que es pugui escollirla ruta més senzilla i que gasti menys per arribar a un lloc concret. Font: Stephan Mahlke: fpgKH45Y6IQ: unsplash.com

 

Aire condicionat o finestres obertes?

Sovint ens preguntem si és més eficient engegar l’aire condicionat quan la temperatura del cotxe és massa elevada o dur les finestres obertes. La resposta no és tan senzilla, ja que dependrà de per on estiguis circulant.

Perquè circuli aire fred al cotxe entra en joc el compressor, un aparell que es troba acoblat al motor i que, quan està en funcionament, provoca que es consumeixi més benzina. Per contra, portar les finestres baixades afecta directament a l’aerodinàmica del cotxe, provocant que aquest ofereixi major resistència a avançar i es requereixi un augment de la potència del motor (sobretot quan se circula a altes velocitats).

Aquest plantejament fa que la solució més pràctica sigui la següent: portar les finestres baixades i l’aire condicionat apagat quan se circuli per zona urbani i l’aire condicionat encés a una potència moderada i les finestres amunt quan se circuli per l’autopista.

 

Conclusió

Com hem vist, hi ha molts elements que no sempre es tenen en compte i que, tot i que per si sols no suposin un estalvi molt significatiu de carburant, si els ajunteu tots, sí que poden marcar una diferència. Per aquest motiu, és molt important integrar cadascun d’ells a la vostra manera de conduir i tenir-los molt presents a l’hora d’agafar el cotxe si el que voleu és optimitzar la gasolina al màxim.