Avui, 14 d’abril, primer dia de semi-desconfinament a Catalunya decretat pel govern central hem volgut denunciar públicament que el fet que les benzineres hàgim estan declarades “servei essencial” mentre no s’aixeca el confinament està portant molts empresaris petits a la ruïna. Jordi Roset, co-propietari de la cadena de carburants, es pregunta “quin sentit té que ens obliguin a obrir quan no hi ha cotxes circulant?”. Roset ha explicat que Petrolis Independents ha vist reduïda la seva facturació en un 80%. Malgrat aquesta caiguda explica que “nosaltres ens en sortirem perquè disposem de recursos propis i l’únic que ha passat és que ara hem hagut de recórrer als bancs perquè mantenim la plantilla i tenim un problema com tothom de liquiditat”. Ara bé Roset, que creu que les vendes es recuperaran quan torni “la normalitat”, assegura que no totes les empreses petites i mitjanes se’n sortiran: “hem estat parlant amb altres companyies petites, que no funcionen de manera automatitzada i tenen a dins una petita botiga i que, per tant, han de pagar personal; tenen molt clar que si la situació de confinament es perllonga no podran tornar a obrir perquè hauran quedat totalment escanyades i sense marge de recuperació”. En rebre la consideració de “servei essencial” les benzineres no poden fer expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOS) i han de mantenir la seva activitat ni que sigui reduïda el mínim que les permeti estar obertes.

“Les benzineres de Petrolis Independents són modernes, de baix cost, molt automatitzades. Això permet que l’equipament pugui ser controlat remotament; les administratives fan teletreball i el personal de neteja i control de les benzineres treballa una hora al dia per garantir que tot és al seu lloc; això sí, els paguem el cent per cent del sou”, explica Roset en relació a com està funcionant Petrolis durant aquest període excepcional.

Tot i que a títol personal, el co-propietari de Petrolis  considera que no s’hauria d’haver aixecat el confinament parcialment (avui a Catalunya, ahir a la resta de l’Estat), admet que “no podem desobeir; si ho fem, com pagarem els treballadors?, perquè l’Estat segur que no es farà càrrec d’aquests salaris”, diu irònicament. Roset arriba a la conclusió que el va motivar a crear Petrolis com alternativa a l’oferta de les grans marques: “és a les empreses de l’oligopoli petrolier, les de l’ÍBex35, que els interessa que s’obri, perquè les seves pèrdues si continuen tancats seran milionàries. Ells es poden permetre mantenir tothom amb recursos propis i, si de cas, quan tot això hagi passat, ja reduiran les plantilles. Temps al temps”, conclou Roset.