Petrolis Independents és un dels patrocinadors del documental sobre Alexandre Deulofeu, creador de la teoria de la Matemàtica de la Història sobre l’evolució de les civilitzacions, imperis i nacions. Atès el grau d’encert de la seva teoria alguns l’han batejat com el “Nostradamus català”. Determinar amb exactitud els cicles vitals dels pobles és possible? Hi ha una teoria que determini aquests cicles? Saber d’on venim ens ajuda a saber cap a on anem? Es pot historiar el futur?  Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre el documental produït per Visiona TV (www.visiona.tv) per a Televisió de Catalunya amb el suport, entre altres, de Petrolis Independents que n’és un dels coproductors.

El documental es va rodar el passat mes de juny a Barcelona, Figueres, Girona, Montpeller, París, Buenos Aires, Madrid i a diverses localitzacions de l’Alt Empordà, i es preestrenarà el proper dissabte 12 de novembre a les 7 del vespre al Teatre “El Jardí” de Figueres. Posteriorment s’emetrà per Televisió de Catalunya en una data encara per determinar.

Alexandre Deulofeu (l’Armentera, 1903 – Figueres, 1978) va historiar el futur i ho va fer desenvolupant la teoria de la Matemàtica de la Història (www.matematicadelahistoria.cat) batejada per Francesc Pujols en una amistat forjada a l’exili de França. I és que Deulofeu va ser alcalde accidental de Figueres per ERC durant la Guerra Civil. Deulofeu va predir ja els anys 40 del segle passat, tot just acabada la II Guerra Mundial, la caiguda de l’URSS o la reunificació alemanya cap a finals del segle XX, entre moltes altres previsions que s’han anat complint en tots els casos. Però la predicció que tenim més propera en el temps afecta de ple els catalans. I és que Alexandre Deulofeu, consultor habitual de Salvador Dalí que el considerava un dels «genis ultralocals» empordanesos, assegurava, en plena dictadura franquista, que l’any 2029 l’Imperi espanyol ja s’hauria dissolt del tot.

Segons el periodista David de Montserrat, impulsor del projecte, “cal agrair a empreses compromeses com ara Petrolis Independents la seva responsabilitat social corporativa amb el país i en aquest cas amb la cultura i un dels catalans més universals però més ignorats tot i la dimensió que té Alexandre Deulofeu». «No es tracta pas», segons David de Montserrat,«de dir-li a l’espectador que ha de creure cegament en Deulofeu. Ja decidirà ell si és un beneit entramuntanat o un geni universal. Però el que és imperdonable és que el gran públic no tingui l’oportunitat de conèixer aquest farmacèutic de Figueres amb les seves reflexions que se’ns presenta com un personatge, com a mínim, apassionant i que mai pot deixar indiferent». Com reconeix el nét Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, – que ara en difon i actualitza el llegat – “no es pot parlar de Deulofeu sinó és des de la sobreexcitació. Malgrat l’espectacularitat de les seves formulacions, va comprovar com tenia una minoria d’admiradors i una immensa majoria d’il·lustrats silencis”.