Ja fa unes setmanes que es va anunciar que el Departament de Justícia impulsarà una llei integral de Memòria Històrica que obligarà a retirar la simbologia franquista de l’espai públic. La Generalitat podrà anul·lar condecoracions i suprimir els noms dedicats a militars colpistes i dirigents de la dictadura encara que els ajuntaments s’hi oposin.

Recordem que la Llei de Memòria Històrica que es va aprovar l’any 2007 obligava a retirar tots els monuments i símbols franquistes dels edificis i espais públics, encara que no ha estat així.

Segons  la consellera, Ester Capella “La nova llei de memòria serà una eina per tancar ferides i acabar amb el dol”

El passat 11 de març del 2017 nosaltres i Moltes Mercès vam respondre amb fets a l’alcalde de Lleida, quan es va negar al requeriment cívic i polític de retirar les plaques franquistes que restaven en molts edificis de la ciutat.

Joan Canadell, Jordi Roset, Plaques franquistes, Lleida, àngel Ros, Moltes Mercès

Les seves paraules van ser: «Qui vulgui treure les plaques franquistes que agafi una escala i un tornavís». Doncs, així ho vam fer. L’endemà vam entrar una instància a l’Ajuntament demanant permís per poder ocupar la via pública i treure les plaques, ja que ell no ho pensava fer. Ros no només va contestar la instància, sinó que el mateix dia que la vam entrar va respondre públicament que endavant, que podíem anar fent sempre i quan tinguéssim el permís dels propietaris.

Ens vam posar d’acord amb l’entitat acabaamblaplaca.cat,  que és la que amb la plataforma Lleida Lliure de franquisme lideren el moviment cívic contrari als símbols franquistes a Lleida, i el dissabte dia 11 de març vam retirar mitja dotzena de plaques.

La nostra acció va causar tan de rebombori mediàtic i a les xarxes socials que pocs dies després l’alcalde Ros (PSC) rectificava i feia que la brigada municipal retirés gran majoria de les plaques. Vam demostrat, un cop més, que quan la societat civil s’organitza és imparable.

Ens reconforta veure que ara molta gent està fent el que fa molt de temps s’hauria d’haver fet: treure les restes de simbologia del règim i així conservar el llegat històric dels nostres avantpassats, sobretot d’aquells que com els republicans van perdre una guerra que no van iniciar.