La construcció del submarí Ictineu3 és un dels projectes científics i tecnològics més ambiciosos que s’ha plantejat Catalunya en el darrer decenni des de la iniciativa privada. Aquest petit submarí construït per Ictineu Submarins SL pot submergir-se fins a 1.000 metres de profunditat i és clau per impulsar la recerca del nostre llit marí des d’un punt de vista científic. Aquest projecte, que ja és una realitat, el considerem una estructura d’Estat i per aquest motiu ens hi hem abocat econòmicament i ens hi hem involucrat personalment.

L’Ictineu3  és el primer submarí català des dels dos Ictineus de Narcís Monturiol, el 1859 i 1864. Igual que els seus predecessors, és un exemple d’innovació i disseny i un motiu d’orgull nacional ja que el 100% del disseny i l’enginyeria ha estat feta a Catalunya. És un submarí punter tecnològicament i que aporta solucions innovadores a la tecnologia submarina, com ara nous materials constructius, automatització, i sistemes energètics pioners a nivell mundial. Està dissenyat per submergir-se a una profunditat màxima de 1.200 metres i pot portar un pilot i dos passatgers en missions de vàries hores. Té una autonomia de treball de 10 hores, tot i que la missió estàndard es calcula de 3 a 6 hores, i una autonomia de seguretat de 4 dies. És el 9è submarí del món que pot baixar a més profunditat. L’ICTINEU 3 va néixer amb vocació de servei públic, com una eina al servei del coneixement i de la gestió dels nostres mars i oceans. Per les seves capacitats, pot treballar a tota la plataforma continental, i és capaç d’arribar al 50% dels fons de la Mediterrània. Això suposa una gran empenta per a la ciència ja que fins ara només s’ha explorat entre un 2% i un 5% de tots els mars i oceans. L’Ictineu3 porta a bord instruments científics i les dades obtingudes es posen a disposició de la comunitat científica i oceanogràfica. El submarí és l’eina ideal per a l’estudi i conservació tant dels ecosistemes marins com del patrimoni arqueològic submergit. El fons del mar és encara el gran museu de la humanitat l’Ictineu3 ens pot ajudar a recuperar una part de la nostra història i conèixer millor el nostre patrimoni i passat marítim. Si coneixem més el nostre mar el podrem cuidar millor i fer-ne una gestió i aprofitament més òptim i respectuós. Del mar depèn una part important de la nostra economia, però també és el nostre gran rebost i ens dóna l’aire que respirem.