La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha vetat l’emissió a Catalunya Ràdio d’un anunci de Petrolis Independents, emparant-se en la Llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya. La CCMA considera que la legislació prohibeix emetre qualsevol tipus de publicitat “amb connotació política” a les emissores de la Generalitat, independentment que sigui o no període electoral. Una portaveu de la Corporació assegura que “no som nosaltres qui no volem emetre la falca, és la llei que ens ho prohibeix”.

Per nosaltres la Corporació -no en díem res dels professionals de Catalunya Ràdio- ha censurat la falca per ser independentista. Aquesta ha estat una decisió presa des d’instàncies polítiques. Així mateix considerem que amb aquesta interpretació de la legalitat es perjudica greument la nostra estratègia comercial que passa principalment per donar un suport explícit al procés que viu el país com a única solució final pel benestar dels catalans i de les empreses catalanes.

De fet, la falca és “en termes polítics” força neutre; defineix qui és Petrolis Independents i els trets distintius de la marca. El missatge central de l’anunci és que les noves benzineres obertes a les comarques de Lleida ofereixen els millors preus de la demarcació, després de l’èxit de l’obertura de les dues primeres a l’Ametlla del Vallès i Vic. Aquest és el text de la falca: “El petroli independentista arriba a Golmès-Mollerussa. Som aprop del Big Ben. Busca l’estelada. Tenim el carburant més barat de tot Lleida. També som a Tàrrega, a la sortida 510 de l’A2, a l’aparcament del Caprabo. Petrolis Independents, paguem tots els impostos a Catalunya. Fent benzina fas país. Petrolis Independents.”

Certament estem indignats; com es pot considerar polític un anunci com el nostre –que estava llest per ser emès (la falca està gravada)- i no els de la marca Espanya?. Vivim en un estat de censura encobert per una democràcia artificial, on demostrar la catalanitat o el suport a la independència és punible, però portar la bandera espanyola quan guanya la Roja és del tot acceptat. Només cal recordar que quan els pilots de motociclisme guanyen grans premis se’ls prohibeix lluir la bandera catalana o l’estelada i que això ho fa la major petroliera de l’Estat sense quea questa coerció no es consideri un fet punible.