El sindicat FITAG-UGT simula una explosió en una estació de serveia automatitzada per justificar el seu argument que les benzineres de baix cost (que ells anomenen “desateses”) són perilloses. Des de Petrolis Independents hem capturat una instantània del mateix vídeo penjat a Youtube, i que el sindicat fa circular per les xarxes socials, on es veu com la persona que reposta el vehicle encén un encenedor amb el dipòsit de carburant obert. A continuació, en una segona captura de pantalla, es veu l’explosió que es produeix.

El que ha fet aquesta gent és una manipulació molt greu; demanem la retirada immediata del vídeo, perquè no ens trobem davant una anècdota o una simple actuació de mala fe sinó davant d’un cas que pot tenir àmplies repercussions si tenim en compte que l’Associació Provincial d’Estacions de Servei de Barcelona (APESBCN) ha demanat al govern espanyol que obligui les benzineres automatitzades a tenir personal en les estacions de servei. En el rerefons de les demandes casualment coincidents del sindical Fitag-UGT i d’APESBCN hi ha l’interès de la patronal per mantenir l’oligopoli i evitar la competència de preu que suposen les benzineres low cost. L’únic que està fent Fitag-UGT és salvaguardar els interessos d’una minoria i evitar que el sector es modernitzi, l’única cosa que ha demostrat que fa baixar els preus dels carburants i afavoreix els consumidors.

La pressió sindical i de les patronals del sector ha aconseguit, de moment, que dues comunitats autònomes (Aragó i Andalusia) demanin que hi hagi personal fix a les benzineres automatitzades. A Catalunya, el principal impulsor de la política contra les benzineres de baix cost és l’APESBCN que presideix Manuel Amado. L’origen de l’associació es remunta a finals dels anys 20 del segle passat, quan les benzineres es van constituir com agents CAMPSA de Barcelona i posteriorment es van integrar a la Cámara del Automóvil de Cataluña que va quedar dissolta amb l’esclat de la Guerra Civil. Posteriorment els distribuïdors minoristes de productes petroliers es van integrar obligatòriament al Sindicato Vertical del Combustible fins que el 1977 van adoptar la denominació actual [Per a més informació aquí]. Per la seva banda, Manuel Amado va començar la seva trajectòria en l’associacionisme de les estacions de servei en ple tardofranquisme, el 1974, i tres anys després va ser designat vicepresident de l’APESBCN, entitat que presideix des de 1981 i previsiblement fins esgotar l’actual mandat (que expira el 2017). El 1981 també va ser designat vicepresident de la Confederación Nacional de Empresarios de Estaciones de Servicio i dos anys més tard president de la Federación Catalana de Estaciones de Servicio.

Amado i el sindicat defensen bàsicament els interessos de les tres petrolieres que foment l’oligopoli que controla el mercat. L’APESBCN vol mantenir un model que els ha permès tenir grans beneficis durant dècades, i benzineres com nosaltres els som un destorb.

Tornant al vídeo, justament aquestes estacions que l’oligopoli qualifica de desateses, disposen per motius de seguretat de sistemes d’extinció automàtics que haurien saltat en un cas com el que il·lustra el vídeo. Una actuació molt més ràpida que la que es produiria en una estació convencional on l’empleat ha de sufocar el foc amb un extintor. D’altra banda, al vídeo motiu de la campanya estatal contra les low cost es pot comprovar que la matrícula del vehicle no és europea, cosa que pot fer pressuposar que l’estació ni tan sols està en territori de l’Estat i per tant es regeix per una normativa desconeguda.Tanmateix, la majoria d’estacions, avui en dia, funcionen en règim d’autoservei, cosa que fa que siguin majoritàriament els conductors els que s’omplen el dipòsit.

Insistim, volem que el sindicat despengi el vídeo, es retracti públicament d’aquesta burda manipulació i deixi de perjudicar negocis regulats per llei, que compleixen totes les normatives i que permeten baixar els preus als consumidors. En lloc de crear falses polèmiques haurien de concentrar-se en exigir a les grans marques que baixin els preus dels carburants al mateix moment que baixa el preu del petroli –com fem la majoria de benzineres de baix cost-, quan no triguen ni un dia a pujar-lo quan puja el preu del barril. Aquesta obsessió pels beneficis de les grans petrolieres és el que fa que es perdin llocs de treball, i no l’obertura d’estacions automatitzades, tal i com denuncia Fitag-UGT.