En les darreres setmanes Petrolis Independents hem estat notícia a Lleida i de retruc a la resta de Catalunya. El motiu no ha estat pas que hàgim obert una benzinera a Lleida ciutat, la tercera en aquelles comarques, sinó perquè vam tornar a exercir això que nosaltres diem Responsabilitat Social Catalana. Com a empresa estem compremesos amb la defensa dels valors del nostre país, amb la consecució d’un Estat propi, en aconseguir una Catalunya pròspera, però també en conservar el llegat històric dels nostres avantpassats, sobretot d’aquells que com els republicans van perdre una guerra que no van iniciar.

Joan Canadell, Jordi Roset, Petrolis Independents, Lleida, Plaques franquistes, Moltes Mercès, Àngel Ros

Tot va començar el 7 de març quan l’alcalde de Lleida va respondre al requeriment cívic i polític que retirés les plaques franquistes que restaven en molts edificis de la ciutat que ell no pensava gastar-se un ral i que, en tot cas, qui volgués retirar les plaques agafés una escala i un tornavís i anés fent. La resposta és clarament extemporànea i poc pròpia d’una persona que ostenta la màxima representació d’un càrrec públic en un àmbit local. La nostra reacció va ser respondre al repte de l’alcalde i l’endemà vam entrar una instància a l’Ajuntament demanant permís per poder ocupar la via pública i treure les plaques, ja que ell no ho pensava fer. Ros no només va contestar la instància, sinó que el mateix dia que la vam entrar va respondre públicament que endavant, que podíem anar fent sempre i quan tinguéssim el permís dels propietaris. Ens vam posar d’acord amb l’entitat acabaamblaplaca.cat,  que és la que amb la plataforma Lleida Lliure de franquisme lideren el moviment cívic contrari als símbols franquistes a Lleida, i el dissabte dia 11 de març nosaltres i la gent de @MoltesMercès16 ens vam plantar a Lleida i vam retirar mitja dotzena de plaques. Vam demostrar que treure les plaques tenia un cost zero i que tot plegat era qüestió de voluntat política i de respecte a la Llei de Memòria Històrica. La nostra acció va causar tan de rebombori mediàtic i a les xarxes socials que pocs dies després l’alcalde Ros (PSC) rectificava i feia que la brigada municipal retirés gran majoria de les plaques. Estem satisfets, perquè hem demostrat, un cop més, que quan la societat civil s’organitza és imparable.