Petrolis Independents, en el marc de la política de Responsibilitat Social Catalana, ha decidit fer una aportació econòmica a la campanya en suport de Marc Verdaguer, alcalde de CiU per Calldetenes, que ha de pagar una multa de 1.500 euros que li imposa la justícia per haver-se negat a penjar la bandera espanyola a la façana de l’Ajuntament. L’aportació de Petrolis se suma a la de l’ANC i a la contribució que també han fet els grups municipals d’ERC, CiU i PeM-CUP.


El govern central ha denunciat un total de 102 municipis i consells comarcals catalans per no penjar la bandera espanyola -els jutjats han donat la raó a l’Estat en 17 casos i n’han arxivat un.

Calldetenes va ser el primer municipi de Catalunya condemnat, amb sentència i multa, que va optar, posteriorment, per posar la bandera espanyola després de perdre el procés judicial, segons confirma un portaveu de l’Associació de Municipis per la Independència. D’altres, l’han penjada sense esperar la sentència, quan se’ls ha fet el requeriment via contenciós-administratiu.

L’alcalde de Calldetenes (Osona), Marc Verdaguer (CiU), ha hagut de pagar una multa de 1.500 euros a càrrec del seu patrimoni personal per haver trigat 10 mesos a penjar la bandera espanyola, després que el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona hagi desestimat el recurs presentat per l’Ajuntament contra la sanció.

El juny del 2014, el jutjat va obligar el consistori a hissar la bandera, però això no va passar fins el 16 d’abril, amb l’acord de tots els grups municipals. La bandera va ser robada i se’n va hissar una altra el 30 d’abril. El retard ha comportat una multa que el jutjat manté, ja que no veu justificada la demora.

L’advocat representant de l’Ajuntament va interposar un recurs per recórrer la multa argumentant que l’endarreriment es devia al compliment de la legislació d’hisendes locals, que exigeix demanar una partida pressupostària per la compra de la bandera, tràmit que havia de passar pel ple. El jutjat, en canvi, considera que la compra de la insígnia és una despesa corrent de la corporació i no cal sol·licitar partida pressupostària. A més, creu que ha transcorregut prou temps des del juny del 2014 per haver hissat la bandera.

El 16 d’abril, quan el consistori de Calldetenes va hissar la bandera espanyola de nou, va col·locar al peu de la insígnia un cartell amb el següent missatge: “La bandera espanyola oneja en aquest Ajuntament per imposició de l’Estat espanyol i en contra de la voluntat de la majoria de Calldetenes”.

Arran d’aquests fets i de l’actitud demostrada per l’alcalde del municipi osonec, l’ANC va engegar una campanya popular de recollida de fons per pagar la multa. A aquesta campaya s’hi ha afegit Petrolis, entre d’altres empreses, a més de tres grups municipals. La campanya ha estat un èxit i el batlle no haurà de posar de la seva butxaca una multa que molts considerem injusta.